Lucrează în videochat pe termen lung

Primim din ce în ce mai des această întrebare, dacă locurile de muncă în videochat sunt pe termen lung. Răspunsul este că NU, în niciun caz. Maxim 2-3 zile, 8 ore la program și cam atât, the end. Glumim, din nou. Aici chiar nu se aplică zicala aia „mai bine puțin și bine, decât mult și prost”, deși este ceva adevăr în ea, așa cum o să explicăm în cele ce urmează.

Dacă dăm un singur search pe net despre „locuri de muncă videochat”, vom descoperi o mulțime de articole, postate de diverse studio-uri sau de persoane necunoscute, care „recrutează” personal pentru acest domeniu. Foarte multe dintre ele solicită extrem de multe cerințe pentru aplicare, dintre care enumerăm câteva: „aspect fizic plăcut, înaltă, suplă, dantură perfectă, fără obligații, cunoștințe de limbă engleză obligatorii și vârsta între 18 și maximum 30 de ani”. Chiar sunt criterii și cerințe cerute de unele studio-uri cu standarde perfecte, dar nu vrem să fim răutăcioși, fiecare face ce crede că este mai bine (de aceea, unele apar peste noapte, se închid peste noapte și fetele care chiar îndeplineau acele condiții rămân și fără bani și fără job; scuze, nu ne-am putut abține).

Tot timpul se vor găsi locuri de muncă videochat, însă cât va dura colaborarea cu studio-ul pe care l-ai ales, depinde doar de studio și de cum te înțelegi cu oamenii de pe acolo, pentru că s-ar putea să ai tot ce îți trebuie și cu toate acestea, să nu mai ai 18-20 ani în același timp. Din păcate, pentru unele studiouri, vârsta și aspectul exterior sunt criterii foarte importante, iar răspunsul la întrebarea dacă „Locurile de muncă în videochat sunt pe termen lung?”, chiar este nu, și serios în același timp.

Dar, doar pentru că unele studio-uri au niște cerințe sau pentru că pentru unele persoane vârsta este mai importantă decât experiența acumulată, dorința sau nevoia, asta nu înseamnă că nu poți avea un loc de muncă în domeniul videochat-ului pe termen lung. Așa cum am mai spus și în articolele noastre anterioare, avem colege modele care sunt alături de noi de mai bine de 9 ani de zile și nu este vorba doar despre un caz izolat. Le susținem și suntem alături de ele să continue să facă acest job până când ies la pensie 😊, pentru că noi chiar credem că fiecare poate să facă absolut ceea ce își dorește, indiferent de rasă, sex, origine, culoare, apartenență politică și tot ce mai scrie în Codul Civil și în Constituție.

Chiar dacă pentru majoritatea modelelor, locurile de muncă în industria video-chatului sunt pe termen scurt spre mediu, până când reușesc să se pună pe picioare din punct de vedere financiar sau să își atingă propriile obiective când vine vorba despre situația proprie patrimonială, job-urile în industria videochat-ului pot fi și pe termen lung, dar asta nu înseamnă că este simplu.

Ca la orice alt loc de muncă, mereu vor exista provocări, mereu va exista acea dată când ceva te va supăra extrem de tare și vei dori să îți dai demisia și pur și simplu să nu mai auzi și să nu mai vezi. A lucra în domeniul videochat nu este simplu și noi spunem mereu acest lucru. Trebuie să fii o persoană perseverentă, gata de a te îmbunătăți și a deveni o versiune mai bună a ta cu fiecare oră petrecută online, trebuie să fii serioasă, dedicată, răbdătoare și încrezătoare.

Este normal ca în timp să apară tot felul de situații, de aceea, orice studio care se respectă și respectă și personalul cu care face echipă, trebuie să aibă pe lângă persoanele care țin studio-ul (de la fotograf, make-up artist, doamna care face curățenie, trainer, admin, etc.) și un psiholog. Deși încă pare în zilele noastre un tabu să mergi să fii consiliat, noi credem în asta. Și, oricât de aproape am fi de modelele noastre și oricât am încerca să le susținem și să le ajutăm, o persoană specializată are onoarea supremă de a le fi alături, de a le asculta și de a le motiva să meargă înainte. Ca și la orice job, ca și în viața noastră de zi cu zi, probleme apar și suișurile și coborâșurile prin care trecem pot fi mai line sau mai ușoare, pot fi rezolvate din timp, doar cerând și primind ajutor. Tot astfel, știm din surse sigure că și companiile multinaționale au început să ofere aceste servicii de consiliere, pe care le considerăm mult mai utile și mai practice decât o sală de ping-pong.

Deci, răspunsul la întrebarea pe care o tot primim, dacă job-ul de videochat poate fi profesat pe termen lung, răspunsul nostru este că da, dar tu știi mai bine ce îți dorești. În același timp, trebuie să știi că la noi niciodată nu va conta cum arăți, ce vârstă ai sau dacă porți ochelari cu dioptrii mari. De asemenea, trebuie să știi că un job în industria de videochat, profesat așa cum trebuie și cum este normal, îți va aduce siguranță, satisfacție și mai multă încredere în tine, că poți… chiar și după atâta timp. Și experiența, întotdeauna va ajuta, pentru că vei avea din start mult mai multe atuuri decât o persoană care se află la început de drum și care mai are mult până să ajungă să aibă experiență și să fie mândră că face asta de „atâția” ani.

Mai mult decât atât, profesând în domeniul videochat-ului alături de un studio cu care ai început tot de la zero, îți va oferi atât mulțumiri intrinseci, pentru că în adâncul sufletului tău îți vei aduce aminte mereu de unde ai plecat și unde ai ajuns și vei avea acel zâmbet unic pe față, care nu va dispărea la prima supărare sau la prima dezamăgire. Și, mai apoi, fiind „experimentată” și veche în rândul modelelor, vei avea nenumărate alte avantaje, cum ar fi să-ți faci singură programul (deși fiecare poate avea program flexibil) sau vei putea lua „sub aripa” ta modelele noi, pe care să le îndrumi și să le ajuți, așa cum s-a întâmplat în filmul „Memoriile unei gheișe”. P.S. Dacă nu l-ați văzut, vi-l recomandăm!